”I omklädningsrummet lärde jag mig bli rapp i käften” - | Konferensvärlden
Reportage > ”I omklädningsrummet lärde jag mig bli rapp i käften”

”I omklädningsrummet lärde jag mig bli rapp i käften”

Nöje 2012 lämnade Niklas Andersson chefstjänsten på ett it-bolag för att bli ståuppare på heltid. I dag är han en av Sveriges mest populära komiker, och även en efterfrågad moderator och föreläsare. I höst väntar nya föreställningar av succéshowen ”Medelmåttan från Hisingen” som den här gången också rullar ut på miniturné.

Mia Wibacke Bornberger

12 november 2019, uppdaterad: 12 november 2019

Niklas Andersson korades som Årets nykomling på Svenska stand up-galan 2012. Det var samma år som han lämnade jobbet som chef på ett it-bolag för att bli underhållare på heltid. Sedan dess har han gjort åtskilliga gig på klassiska Norra Brunn i Stockholm, men också agerat moderator, konferencier och skrivit manus åt ett flertal tv-produktioner, bland annat ”Robins” och ”Fotbollsgalan”.

Under oktober och november gör Niklas tio nya föreställningar av enmansshowen ”Medelmåttan från Hisingen” som i våras drog fulla hus på Draken i Göteborg. Den här gången besöker han även Kungsbacka, Uddevalla, Lund och Stockholm med en föreställning han själv beskriver som ”en kärleksfull resa genom miljonprogram, förortstorg, färg-tv och nattarbetande föräldrar”.

– Det är alltid bäst att gräva där man står och Hisingen är stort, faktiskt Sveriges femte största ö, officiellt sett. Jag vill skildra min uppväxt med kärlek och på mitt sätt. Och även om jag flyttade därifrån som 23-åring har jag kvar rötterna samt släkt och vänner som jag ofta besöker.

Humorn har Niklas haft med sig sedan barnsben. Han är sladdbarn, har två äldre systrar och hemma var det en glad och skojfrisk stämning, minns han. På lågstadiet iklädde han sig rollen som klassens clown, utan att egentligen själv vara medveten om det.

– Jag och min kompis Younes fånade oss ofta på roliga timmen. Vi hittade på sketcher och drog flugan i soppan-vitsar som jag läst i mammas Hemmets Journal. Jag idrottade mycket också, spelade fotboll och handboll och där blev även omklädningsrummet en scen, där lärde jag mig bli rapp i käften.

Niklas understryker vikten av att skämt bör framföras med värme, annars är risken stor att det faller platt. Och på den oundvikliga frågan om man kan driva med allt svarar han att ja, det kan man – men man måste inte.

– De finns de som vill driva humorn så långt det bara går, vilket inte är särskilt svårt. Att provocera är lätt i dagens samhälle. Jag ser det som en större utmaning att inte göra det och ändå vara rolig. Det är inte kul när någon far illa, eller tar illa upp. Samtidigt måste det kittla lite, man behöver balansera nära gränsen ibland, säger Niklas Andersson och fortsätter:

– För min del handlar det också om ett slags yrkestolthet, ingen i publiken ska må dåligt och gäster ska inte undvika att sitta längst fram av rädsla för att bli ”påhoppade” av personen på scenen. På stand up ska man som publik kunna stänga dörren till världen utanför under 90 minuter och sedan gå hem med en skön känsla i kroppen. Min uppgift är att leverera humor och underhållning, inte att skriva folk på näsan.

I alla yrken blir man vis av erfarenheten, så även inom stand up. Man lär sig hur man når ut med sin humor, vad som går hem hos publiken, som kan reagera helt olika beroende på dess sammansättning och vilket forum man befinner sig i.

– Som ståuppare gäller det att läsa av rummet, som det brukar heta, för att se vad publiken skrattar åt. Det kan verkligen skilja sig från gång till annan. Johan Glans, som jag tycker är Sveriges bästa ståuppare, gör det på ett fascinerande bra sätt. Han kan verkligen roa alla grupper av människor under en och samma kväll, från gammelmormor till minstingen i syskonskaran, utan att showen blir vare sig mesig eller slätstruken. Det är imponerande.

Du är kvick, rolig och framstår som en go gubbe från Götet.
Hur mycket Niklas är du på scenen?

– Väldigt mycket. Där är jag en förstärkt version av mig själv kan man säga.       



Se alla inom temat här

Senaste i Reportage


Erbjudanden

Till alla erbjudanden »

Få vårt nyhetsbrev

Snabb söktjänst och kostnadsfri bokningshjälp med allt för konferenser, möten och event.

Kontakta oss!

Telefon: 08-506 285 00 | 020-10 00 59

Adress: Industrivägen 1, 171 48 Solna

E-post: info@bokningsbolaget.se

www.bokningsbolaget.se


Medverkan och annonsering

Läs mer om de exponeringspaket som vi erbjuder företag inom möten, event och konferens.

Allt inom möten och konferens

Konferensguiden | KonferensVärlden | Festplatsen
Få konferensoffert redan idag!  Följ oss på Facebook
Följ oss på Facebook så får du uppdateringar om nyheter och erbjudanden.