Vinterkonferens - | Konferensvärlden
LapplandMedia
Ljusshow med fokus på foto
Foto: Peter-Rosén, LapplandMedia
LapplandMedia
Ljusshow med fokus på foto
Foto: Peter Rosen, LapplandMedia
Åre Ljusfabrik
Lys upp tillvaron på Åre Ljusfabrik.
Åre Ljusfabrik
Lys upp tillvaron på Åre Ljusfabrik
Åre Ljusfabrik
Lys upp tillvaron på Åre Ljusfabrik.
Åre Chokladfabrik
Toppa med choklad från Åre Chokladfabrik.
Åre Chokladfabrik
Toppa med choklad från Åre Chokladfabrik.
High Coast Distillery
Smakäventyr på 63:e breddgraden
High Coast Distillery
Smakäventyr på 63:e breddgraden
High Coast Distillery
Smakäventyr på 63:e breddgraden
Reportage > Vinterkonferens

Vinterkonferens

Mötestrender Höst och vinter bjuder inte bara på mörker och kyla. KonferensVärlden tipsar om aktiviteter som förgyller och ger konferensen det lilla extra. Följ med till smakrika Åre, norrskenssafari i Abisko och ett av världens mest nordliga whiskydestillerier.

Mia Wibacke Bornberger

12 november 2019,

Ljusshow med fokus på foto 

Packa kamerautrustningen. Låt hundspannet föra dig rakt ut i den orörda fjällvärlden och vänd sedan blicken mot den vidsträckta lappländska natthimlen och vänta in skådespelet. Norrskenssafari i Abisko är ett mäktigt äventyr du aldrig kommer glömma.

Abisko nationalpark ligger tio mil nordväst om Kiruna i det nordligaste av Lappland, och gränsar till sjön Torneträsk. Här, alldeles nära gränsen till Norge, lyser midnattssolen hela sommaren och Abisko anses vara den ultimata platsen för norrsken. Hit reser människor från hela världen varje vinter, för att se det skimrande himlaspelet.

– Många kommer för norrskenet, men vi syr ihop program som också innefattar dagsaktiviteter, som till exempel rensläde, samisk kultur, hundspann, astrofotografering och besök på ishotellet. Det handlar inte bara om ett magiskt äventyr utan också om ett förtrollande fotomotiv. Norrsken med hundar i förgrunden är oerhört vack- ert, säger Peter Rosén, som via sitt  Lappland Media & Photo Adventures arrangerar norrskensturer med fokus på fotografering i och runt Abisko nationalpark.

– För att kunna se norrsken är det vikti- gaste en klar himmel, och det gäller att ha tålamod. Vi kan naturligtvis inte garantera något, men sedan vi började med våra turer 2012 har alla våra  flerdagarsgrupper fått uppleva norrsken, fortsätter han.

Bekväma turer med hotell

Turerna handlar inte om vildmarksliv i någon extrem form. Grupperna är begränsade till sju personer och login är förlagd till antingen hotellboende i Abisko Turiststation eller till bekväma stugor strax norr om Kiruna, intill Torne älv. Tanken är att man ska kunna se norrsken direkt från den plats där man bor.

– Vid älven speglar sig norrskenet i vattnet. Vi strävar alltid efter att vara där, men förutsättningarna vädermässigt måste vara de rätta, det styr val av plats. Och vi äter alltid gott vid antingen Abisko Turiststation eller via catering från Kiruna om vi är vid älven.

Vad ska man tänka på när man fotograferar norrsken?

– Många vill lära sig mer om raw-filer som är ett måste vid fotografering på natten och grunderna i hur man redigerar norrskensbilder. Om det finns intresse går vi också igenom grunderna i astrofotografering. Möjligheterna för fina bilder på Vintergatan, nebulosor och andra galaxer är fantastiska här uppe.

Lys upp tillvaron

Hösten är här. En tid på året då vi gärna myser i skenet av levande ljus och vad kan då vara mer passande än ett besök hos en genuin ljustillverkare. Följ med till Åre Ljusfabrik.

En pittoresk röd ledkryssdörr leder in till butiken och det anslutande ljusstöperiet. Det är fräscht och ombonat, en behaglig mjuk doft av stearin möter upp och här inne hittar man ljus i alla möjliga storlekar, tjocklekar och utseende. Färgen är dock alltid vit.

– Vi har inga färgdoppningar, däremot har vi olika dekaler i vax som vi fäster på ljusen, berättar Elisabeth Hallbäck, som driver Åre Ljusfabrik sedan 2017 tillsammans med maken Johan.

Åre Ljusfabrik hette från början Åreljuset och startades 1990 i byn Undersåkers gamla brandstation. Paradprodukterna är de konformade skutljusen – vars namn anspelar på Åreskutan – samt de med skrovlig yta, döpta till ”snöbollar” och ”snöhögar” som påminner om de snöklädda fjälltopparna utanför. De sistnämnda är i grunden släta ljus som doppas i en stor gryta, varpå det yttersta lagret smälter och får sin skrovliga form.

– De ljusen brinner väldigt länge och passar perfekt så här års, säger Elisabeth Hallbäck.

Dopp i stearinbad

Alla ljus tillverkas på ett traditionellt hantverksmässigt sätt och processen börjar med att vekarna hängs upp på en ställning. Beroende på vilken tjocklek man sedan vill ha på ljuset doppar man det olika många gånger i stearinbadet.

– Antikljusen doppas cirka 30 gånger och är klara efter en dag, medan de tjockare skutljusen doppas upp till 90 gånger, en process som tar två till tre dagar. Vi tillverkar cirka 1 100 antikljus om dagen.

I utbudet finns också vackra ljushållare i metall, presentförpackningar i form av trälådor med halm och braständare som har formen av små älgar.

Vad är viktigast när man stöper ljus?

– Blandningen av paraffin och stearin. Det avgör ljusets egenskaper. Men vilket recept vi använder behåller vi för oss själva – det är en yrkeshemligt.

Hur stor ljusstöpningsgrupp kan ni ta emot samtidigt?

– För bästa upplevelsen – cirka åtta stycken. Tillställningen tar drygt tre timmar och till det dukar vi också upp en härlig buffé.

Toppa med choklad

I snart 30 år har Åre Chokladfabrik försett invånare och turister med handgjord choklad av högsta kvalitet. Ett omtyckt utflyktsmål till bredden fyllt av godsaker som smarriga praliner, krämiga tryfflar och mjuka kolor.

Historien om Åre Chokladfabrik tog sin början 1991, då Marina Hansson tillsammans med två väninnor bestämde sig för att starta egen tillverkning av choklad.

– Vi hade en stark passion för choklad och visste hur våra produkter skulle se ut och smaka – det var bara att sätta igång, berättar Marina Hansson och ler åt minnet.

Då som nu görs allt för hand med omsorg om varje pralin: från ögonblicket då tryffeln kokas i sin kopparkittel tills dess att pralinerna skärs i rutor, doppas, garneras och placeras i pappersstrutar.

Cirka nio miljoner (!) praliner lämnar fabriken varje år. De säljs antingen direkt på plats, via butiken på nätet eller hos någon av de närmare 1 800 återförsäljare som finns utspridda över Sverige och i de nordiska länderna.

– Vi är väldigt stolta över våra produkter och våra fyra värdeord – äkta, nyskapande, smakfull och glad. Besökare frågar ofta hur det är att bo och leva här i Åre. Och det är ett kärt nöje att få berätta om det – eftersom vi trivs så bra, säger Marina Hansson.

Egen smaksättning

Åre Chokladfabrik har ett trettiotal smaker i sortimentet och även om tillverkningen är traditionell och sker utan vare sig essenser eller konserveringsmedel står utvecklingen aldrig still – nya smakupplevelser experimenteras hela tiden fram. I butiken finns också en kombinerad choklad- och kaffebar, där man själv väljer smaksättning på sin varma kopp choklad. Längtar man istället efter något kallt och varmt i en himmelskt god kombination kan en krämig mjukglass med chokladsås, gjord för dagen, vara något som får alla chokladfantaster att jubla.

Hur ser ett studiebesök hos er ut?

– Ett besök kan vara 15 minuter långt, eller en timme, det är upp till gruppen hur länge man vill stanna. Vi är ett bra komplement för en konferensgrupp som är nyfikna på choklad och samtidigt vill ha en mumsigt god aktivitet. Under besöket bjuds det på olika sorters uppskurna praliner i fabriksbutiken och därifrån ser man in i tillverkningen.

Smakäventyr på 63:e breddgraden

Planerar du en konferens vid Höga kusten? Passa då på att besöka ett av världens nordligast belägna whiskydestillerier. High Coast Distillery ger en smaksensation på garanterat hög nivå.

I gränslandet mellan hav och älv, på en udde mitt på den 63:e breddgraden och mitt emellan Sundsvall och Örnsköldsvik ligger High Coast Distillery. Där Ångermanälven övergår och blir till östersjövatten och med utsikt över det strömmande hänförande vattnet produceras whisky formad av naturens skiftningar och ett omväxlande klimat.

– Vi har varma somrar och bitiga vintrar, vilket är suveräna förutsättningar för whiskyproduktion, det är gynnsamt med stora temperaturskillnader och vårt läge vid älven gör att vi alltid har tillgång till iskallt kylvatten. Vi vill hävda att vi tillverkar en av världens mest intressanta och kvalitativa whiskysorter, berättar anläggningens försäljningschef Henrik Persson.

Dagskonferens med whiskyprovning

High Coast Distillery ligger i det som tidigare var ett sågverk och går att besöka för guidade visningar med eller utan provsmakning samt att anläggningen också har utmärkta lokaler för dagskonferenser. Lunch avnjuter man på restaurangen, där samtliga rätter är utformande och anpassade efter dryckes-
utbudet. Svensk husmanskost är grunden med variation och inspiration från årstiden – och naturligtvis från den egna whiskyn.

– En rundtur med provsmakning blir pricken över i:et på mötesdagen. Antingen håller vi en traditionell whiskyprovning i restaurangen eller lagerhuset, eller så tar vi oss utomhus för en ”i ur och skur”-provning på udden här nedanför intill älven. Det är en fantastisk upplevelse bortom själva whiskyprovningen och miljön är typisk ”norrländsk”, helt enastående. Här får man en fin inblick i älvens historia, skogen, timmerflottningen och bergen.

Har ni även boende på anläggningen?

– Nej, men vi samarbetar med en mängd hotell och gårdar i närheten och styr gärna upp besöket hos oss med övernattning.

Kan man bli fatägare hos er?

– Det brukar alltid vara några stycken i gruppen som blir del-ägare i ett whiskyfat – vilket är en chans att vara med och påverka både smak och etikettens utformning.

Vill ni har fler tips på konferens med aktivitet? Få kostnadsfri bokningshjälp på Konferensguiden.se!



Se alla inom temat här

Senaste i Reportage


Erbjudanden

Till alla erbjudanden »

Få vårt nyhetsbrev

Snabb söktjänst och kostnadsfri bokningshjälp med allt för konferenser, möten och event.

Kontakta oss!

Telefon: 08-506 285 00 | 020-10 00 59

Adress: Industrivägen 1, 171 48 Solna

E-post: info@bokningsbolaget.se

www.bokningsbolaget.se


Medverkan och annonsering

Läs mer om de exponeringspaket som vi erbjuder företag inom möten, event och konferens.

Allt inom möten och konferens

Konferensguiden | KonferensVärlden | Festplatsen
Få konferensoffert redan idag!  Följ oss på Facebook
Följ oss på Facebook så får du uppdateringar om nyheter och erbjudanden.